ΨΥΧΙΚΟ DNA

Μια θεραπευτική προσέγγιση

Πριν από εκατό χρόνια η ανακάλυψη του ότι τα βιώματα της παιδικής ηλικίας αποτελούσαν καθοριστικό παράγοντα στην μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου έφερε μια επανάσταση στον χώρο της θεραπείας.

Σήμερα – εκατό χρόνια μετά – θεωρείται πια αυτονόητο και μια άλλη έννοια έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά, η έννοια του «ψυχικού DNA».

Μιας ψυχικής συνέχειας που υπάρχει από γενιά σε γενιά, μεταβιβάζεται και εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Στην λαϊκή σοφία είναι αυτονόητο ότι οι «αμαρτίες γονέων (και προγόνων) παιδεύουσι τέκνα». Αυτό το γνωρίζουν από τις παραδόσεις και τις τελετουργίες τους, οι “πρωτόγονοι” λαοί. Εμείς στην Δύση φαίνεται ότι έχουμε χάσει την σύνδεση με τις ρίζες μας. Ζούμε χωρίς να νιώθουμε ότι ανήκουμε και χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι το σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χθες.

Η συστημική αναπαράσταση, οι σαμανικές τεχνικές, οι αναδρομές, και άλλα εργαλεία μας δίνουν την δυνατότητα να διεισδύσουμε σε ένα κόσμο που φαίνεται να μας καθορίζει και που μας προσφέρει αυτή την σύνδεση.

Στις θεραπείες μας μέσα στα χρόνια που χρησιμοποιούμε ως μέθοδο την συστημική αναπαράσταση, τις καρμικες αναδρομές και τις σαμανικες πρακτικές, παρατηρούμε την άμεση επίδραση που έχει στην ζωή μας στο «εδώ και τώρα» η καταγωγή, οι πρόγονοι με τις ιστορίες και τα βιώματά τους και εμπειρίες της ψυχής μας από τα ταξίδια της στον χωροχρόνο.

Σε ένα άλλο επίπεδο είναι σαν να μην έχει κυλήσει ο χρόνος. Απλά να επαναλαμβάνεται μια ιστορία με διάφορες εκφράσεις: Ασθένειές, εθισμοί, προβλήματα στις σχέσεις και στα οικονομικά περιοριστικά πιστεύω και συγκεκριμένες πεποιθήσεις, ψυχικές διαταραχές, φοβίες -είναι πολύ συχνά η κληρονομιά που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές πολλές φορές άθελα τους. Αυτά είναι καταγεγραμμένα μέσα μας, και σήμερα η επιστήμη με την επιγενετική κληρονομικότητα πλέον τα επιβεβαιώνει.

Καταρχήν, ας διευκρινίσουμε τι σημαίνει «πρόγονοι».

Πρόγονοι δεν είναι μόνο ο παππούς και γιαγιά μας, είναι γενιές ολόκληρες πίσω τους. Είναι, επίσης, αυτοί που έζησαν πολύ πριν από μας στον ίδιο τόπο ή στην ίδια ομάδα με μας και των οποίων τις ιστορίες κουβαλάμε στο αίμα μας. Αυτή η κατηγορία προγόνων μπορεί να φτάσει και σε μεγάλο βάθος χρόνου. Θα λέγαμε ότι είναι η φυλή που ανήκουμε.

Άλλη κατηγορία είναι και οι ψυχικοί μας πρόγονοι. Άνθρωποι και όντα που μας επηρεάζουν, μας οδηγούν και μας προστατεύουν από άλλες διαστάσεις. Έχουμε σύνδεση μαζί τους από προηγούμενες ζωές και άλλες «κοινωνίες».

Αυτές οι τρείς κατηγορίες Σύστημα – Φυλή – Ψυχικοί πρόγονοι εκφράζουν το ότι όλοι είμαστε πολυδιάστατοι και με μεγάλη πορεία στον χρόνο.

Το σύστημα

Πράγματι είναι αμέτρητες οι συγκλονιστικές ιστορίες που βιώνουμε στη συστημική αναπαράσταση. Πριν από 15 περίπου χρόνια σε ένα από τα σεμινάρια του B. Hellinger του πατέρα της συστημικής αναπαράστασης, ήρθε μία οικογένεια με ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που δεν μπορούσε να περπατήσει. Οι γονείς είχαν αναζητήσει σε πολλούς γιατρούς θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα. Η αναπαράσταση έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα ότι από την πλευρά της μητέρας, μέχρι και πέντε γενιές πίσω, υπήρχε ιστορικό βίας και κακοποίησης που στο σήμερα το εξέφραζε η μικρή κόρη η οποία κυριολεκτικά δεν μπορούσε «να πάρει τα πόδια της» από το βάρος της ιστορίας των προγιαγιάδων της. Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές συστημικές στο τέλος της οποίας το ίδιο το παιδί περπάτησε και συνέχισε να περπατάει και τρεις μήνες αργότερα που ξαναείδαμε την οικογένεια.

Η φυλή/οι πρόγονοι του τόπου

Ένα άλλο στοιχείο που χρειάζεται να τονιστεί είναι ότι για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και η κατηγορία των προγόνων της γης ακόμα και αυτών που δεν είναι αίμα μας. Όλοι συνδεόμαστε με τη γη των προγόνων, την πατρίδα μας κυρίως όταν εξακολουθούμε να κατοικούμε σε αυτήν. Χώρες όπως η Ελλάδα έχουν ειδικό βάρος καρμικό και συστημικό. Όχι μόνον επειδή είμαστε αρχαίους λαός, αλλά επειδή, δυστυχώς, έχουμε αιματοβαμμένη ιστορία από συνεχείς πολέμους και καταστροφές στην γη μας. Τον φόβο, την δυσκολία για επιβίωση και την αγωνία για το αύριο την έχουμε κληρονομήσει στα γονίδια και τις πεποιθήσεις μας.

Οπότε συμβαίνει πολύ συχνά να είμαστε σε μέρη που έχουν έντονη η αρνητική ενέργεια γιατί μπορεί στην περιοχή αυτή να έχουν σκοτωθεί βίαια άνθρωποι στο παρελθόν που ακόμα οι ενέργειές τους δεν έχουν ηρεμήσει. Επανειλημμένα στη δουλειά μας βλέπουμε πως έχουν επηρεάσει τους απογόνους η μικρασιατική καταστροφή οι βαλκανικοί πόλεμοι και το χειρότερο όλων – ο εμφύλιος.

Μια οικογένεια η οποία είχε έρθει με αίτημα ένα πρόβλημα το οποίο παρουσίαζε ο τρίχρονος γιος τους στην ομιλία αναδύθηκε το θέμα της μικρασιατικής καταστροφής. Οι πρόγονοί τους (όχι μόνο οι συγγενείς) στην προσπάθεια τους να περάσουν με τα πόδια στην Ελλάδα φίμωσαν τα μικρά παιδιά για να μην τους προδώσουν ότι είναι Έλληνες (μιλώντας ελληνικά). Κάποια από αυτά τα παιδιά πέθαναν από ασφυξία, πετάχτηκαν στην διαδρομή (δεν θάφτηκαν) και το καραβάνι σώθηκε μεταβαίνοντας στην Ξάνθη. Σώθηκαν αλλά μια καινούργια πληροφορία άρχισε να ακολουθεί τις επόμενες γενιές: «Αν μιλήσω θα πεθάνω».

Ψυχικοί πρόγονοι

Μετά είναι οι ψυχικοί πρόγονοι που έχουν να κάνουν με τις καρμικές μας ιστορίες τις οποίες και αυτές φέρνουμε μέσα μας. Η επιρροή τους φαίνεται με τη βοήθεια αναδρομών και σαμανικών πρακτικών που μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή πέρα από το Χωροχρόνο με δικές μας πλευρές άγνωστες στο συνειδητό νου.

«Από τότε που με θυμάμαι είχα κλειστοφοβία σε σημείο που δεν μπορούσα να μπω σε ασανσέρ». Είχα δοκιμάσει διάφορες τεχνικές αλλά αυτό που με άλλαξε ήταν η αναδρομή που βίωσα πως σε μια προηγούμενη ζωή σκοτώθηκα κάτω από ένα κτίριο σε ένα σεισμό. Η ψυχή μου δεν το είχε ξεχάσει.
Β.Ζ

Το «ψυχικό DNA» είναι μια προσέγγιση με την οποία εργαζόμαστε τα τελευταία δέκα χρόνια – που βέβαια μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει αλλάξει – και εξετάζει το πριν από την σύλληψη.

Όλα όσα έχουμε από πριν και εκφράζονται στο σήμερα κατά κύριο λόγο με τρόπο τέτοιο που μας δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί όμως είναι σημαντικό να αναδυθεί η πληροφορία, να έρθει στο συνειδητό και να την αναγνωρίσουμε;

Συνήθως τα θέματα τα οποία έχουν την τάση να εκφράζονται είναι τα ατελή θέματα. Αυτά που με έναν τρόπο δεν έχουν κλείσει, τα άτομα που συμμετείχαν δεν έχουν τιμηθεί, έχουν αποκλειστεί, έχουν φύγει με βίαιο τρόπο. Αυτά κατοικούν στο ασυνείδητο μας και βρίσκουν μία ευρεία συμπτωματολογία να εκφράζονται: όνειρα, ασθένειες, ασυνείδητες επιλογές και επαναλήψεις καταστάσεων, ψυχαναγκαστικές σκέψεις, τάσεις αυτοκτονίας και πιο βαριές ψυχικές εκφράσεις. Η ανάδειξή τους μέσα από την πρόσβαση του ψυχικού μας DNA είναι καθοριστική στην διευκόλυνση της θεραπευτικής διαδικασίας και της απαλλαγής από τα συμπτώματα.

Πέρα από τα προβλήματα όμως, οι επαφή με προγόνους μας δίνει πρόσβαση και σε πολλά άγνωστα χαρίσματα και δυνάμεις που ενεργοποιούνται.

Είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Μία εμπειρία επανασύνδεσης και Ένωσης. Μια εμπειρία αγάπης…

Σχετικά Εργαστήρια & Σεμινάρια